Indien deze nieuwsbrief niet goed leesbaar is, kunt u de webversie bekijken.
header_749x152.jpg

Altrecht Entree

Altrecht Entree is het centrale contactpunt voor:
  • Nieuwe aanmeldingen
  • Telefonische consultaties voor verwijzers
tel : 030 - 230 8555
fax: 030 - 799 8626

Verwijzen
via Zorgdomein
of
www.altrecht.nl/verwijzer


 



www.altrecht.nl

Volg ons op:

twitter.gif   facebook.gif   linkedin.gif   youtube.gif
left_bottom.gif
30 november 2015

---------------------------------------------------------------

Wijzigingen specialistische GGZ regio Woerden

De organisatie van de specialistische GGZ in de regio Woerden wijzigt vanaf 1 januari 2016. Altrecht en het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis (die nu samenwerken in het Regionaal Psychiatrisch Centrum Woerden, RPCW) gaan deze zorg anders organiseren, het RPCW houdt op te bestaan. Behandelingen voor mensen met een psychiatrische aandoening blijven beschikbaar in de regio. Hieronder vindt u een overzicht van wijzigingen en leest u hoe u uw patiënten in de toekomst kunt verwijzen.

Poliklinische en ambulante behandeling
Altrecht biedt in Woerden straks specialistische, ambulante behandeling op maat, zowel poliklinisch als bij mensen thuis. Patiënten en hun naast betrokkenen kunnen vanaf 1 januari 2016 op dezelfde locatie in Woerden terecht voor goede specialistische poliklinische psychiatrische behandeling op het gebied van onder andere stemmings-, angst- en bipolaire stoornissen, psychosomatiek, persoonlijkheidsstoornissen en niet aangeboren hersenletsel. Het aanbod aan FACT zorg wordt uitgebreid. U kunt patiënten naar Altrecht verwijzen via Zorgdomein of door contact op te nemen met Altrecht Entree.

Klinische zorg
Patiënten die ondanks deze specialistische behandeling acute klinische zorg nodig hebben, worden vanaf 1 januari 2016 bij Altrecht in Utrecht opgenomen. Door klinische voorzieningen samen te voegen is het mogelijk betere (intensieve) zorg te leveren aan mensen met acute psychiatrische problemen. Wanneer een patiënt acute zorg nodig heeft dan kunt u ook na 1 januari via de gebruikelijke weg contact opnemen met de Crisisdienst van Altrecht.

Zorg voor (aanstaande) moeders
De POP-poli is er voor vrouwen met psychiatrische problemen die zwanger zijn of willen worden. U kunt patiënten voor de POP-poli zoals gebruikelijk verwijzen naar het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis in Woerden via  Zorgdomein/specialisme Gynaecologie of via  tel 0348 - 42 78 80. De zorg voor moeders met psychiatrische problemen (Moeder-Baby Unit) wordt overgenomen door de afdeling Psychiatrie & Psychologie van het St. Antonius Ziekenhuis. De MBU verhuist naar Leidsche Rijn. U kunt patiënten naar de Moeder-Baby Unit verwijzen via de opnamecoördinator van het St. Antonius Ziekenhuis, tel 088 - 320 44 91.

Waarom?
Eisen van de zorgverzekeraars liggen ten grondslag aan deze wijzigingen in de organisatie van de zorg. Zorgverzekeraars hebben aangegeven de psychiatrische zorg voor de regio niet meer in te willen inkopen via het samenwerkingsverband RPCW. Vanuit dit gegeven wordt de zorg opnieuw ingericht; behoud en verdere verbetering van de kwaliteit van zorg staan bij deze veranderingen in de organisatie van de zorg centraal.

Meer informatie

  •  Heeft u vragen over het verwijzen van patiënten naar Altrecht, dan kunt u contact opnemen met Altrecht Entree (030-2308555)
  • Voor meer informatie over de afdeling Psychiatrie & Psychologie van het St. Antonius Ziekenhuis,  kunt u contact opnemen met de opnamecoördinator (088 – 321 44 91). Ook kunt u informatie over de afdeling vinden op de website van het St. Antonius Ziekenhuis.
  • Heeft u vragen over de veranderingen bij het RPCW, dan kunt u contact opnemen met Rina Spruyt, algemeen manager. (0348-427111)

^ Naar boven

--------------------------------------------------------------

Altrecht Aventurijn breidt aantal ACT Jeugdteams uit

Naast de bestaande ACT Jeugdteams (Utrecht Stad, Lekstoom en Eemland/Zuid-Oost) start Aventurijn in 2016 haar vierde ACT Jeugdteam in Woerden. De ACT Jeugdteams werken nauw samen met de Poli Jeugd. Voor wie werken deze teams en wat is de meerwaarde?

Jongeren met gedragsproblematiek
De ACT Jeugdteams behandelen, samen met de Poli Jeugd Aventurijn op jongeren die door hun gedrag op meerdere levensgebieden vastlopen: vaak jongeren die niet bepaald op onze bemoeienis wachten.  De Poli zorgt voor de ortho-forensische diagnostiek en behandeling, de ACT-Jeugdteams, de outreachende zorg) komen bij de jongeren thuis. Door deze samenwerking kunnen we moeiteloos schakelen: de jongere komt naar ons voor poliklinische behandeling (als dat kan) en we komen naar hem toe (als dat nodig is). Als je wilt uitgaan van de kracht van de jongere – en dat willen we- kom je dus bij hem thuis, op school, bij de sport, zodat je een goed beeld hebt van zijn functioneren in verschillende situaties.

Zelf weer aan het roer
‘Zelf de regie houden’: dat vinden we heel belangrijk: de jongere neemt de touwtjes van zijn leven weer in handen en wij ondersteunen. Ook de medewerkers van de Poli Jeugd stappen op de fiets met een aanvullend gespecialiseerd behandelaanbod, diagnostiek of consultvraag, in nauwe samenwerking met alle nieuwe initiatieven, buurtteams, saveteams, jeugdteams en huisartsen.

De ervaring en kennis van de teams liggen op het gebied van de complexe problematiek (oa radicalisering, meegaan met loverboys, verslaving). Ook bij jongeren die vinden dat ze onze hulp niet nodig hebben.

Meer informatie
ACT Jeugdteam Utrecht Stad 030-2308866
ACT Jeugdteam Lekstoom 06-108 239 15
ACT Jeugdteam Eemland/Zuid-Oost 06-22442081
ACT Jeugdteam Woerden 030-2308866
www.altrecht.nl/aventurijn

^ Naar boven

--------------------------------------------------------------

Taskforce EPA: Herstellen doe je thuis

Dit najaar zijn er twee ‘proeftuinen’ gestart in de wijken Overvecht en Lunetten. Doel: het realiseren  van  specialistische ggz-zorg  in de wijk, bij patiënten thuis, geleverd door behandelaars in nauwe samenwerking met bij de patiënt betrokken anderen. Een mooi project waarbij GGZ laagdrempelig in de wijk beschikbaar wordt voor patiënten, naastbetrokkenen, huisartsen, buurtteams, politie, woningcorporaties en andere ketenpartners. 

Een ernstig psychiatrische aandoening ontwricht vaak iemands leven, en deze ontwrichting wordt nog groter als iemand langdurig wordt opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Herstellen (zelf leren leven met de aandoening) is dan vaak nog moeilijker. De Taskforce EPA waar Altrecht zich met collega ggz-instellingen, patiëntorganisaties, Zilveren Kruis en de gemeente Utrecht in hebben verenigd, wil daarom naar een toekomst met wijkgerichte ggz-centra om patiënten in hun eigen omgeving de ondersteuning te bieden die nodig is.

Laagdrempelige toegang naar de psychiatrie
“Patiënten met ernstige psychiatrische aandoeningen hebben een achterstand op het gebied van gezondheid, sociale contacten en participatie in de samenleving. Door het inrichten van zichtbare, wijkgerichte ggz-teams kan ondersteuning geboden worden aan cliënten en hun omgeving zodat deze afstand kleiner wordt", vertelt Sanne Wullems, projectleider proeftuin Overvecht. ‘In ons contact met patiënten staat naast de psychiatrische behandeling, persoonlijk-, functioneel- en maatschappelijk herstel op de voorgrond. Aansluiten bij en uitgaan van het perspectief van de patiënt is leidend. Hoe kijkt een patiënt naar zichzelf? Waar heeft hij of zij zelf het meeste last, wat zou hij hiermee willen en wat is helpend? Dit vraagt een bescheiden houding van de hulpverlener in het contact.

Ook is aandacht voor het vinden van een dagbesteding, omgang met sociale contacten en het voorkomen van isolement. In ons team werken we samen met ervaringsdeskundigen die als rolmodel kunnen fungeren. Uitgangspunt is dat de patiënt regie heeft over zijn eigen leven en dat gewerkt wordt aan versterking daarvan. Wat betreft patiënten, naastbetrokkenen maar ook bij huisartsen en praktijkondersteuners, is er behoefte aan laagdrempelige toegang naar de psychiatrie. Het lokaal GGZ-team is er om snel hulp, advies of consultatie te bieden of extra hulp in te schakelen wanneer nodig.”

In 2016 moet blijken hoe de proeftuinen bijdragen aan  het herstel van mensen met een ernstige psychiatrische aandoening en hun deelname aan de Utrechtse samenleving. De aankomende tijd gaan de projectleiders met verschillende huisartsen en praktijkondersteuners in gesprek om te onderzoeken wat er nodig is in de samenwerking.

Meer informatie
Proeftuin Overvecht; Sanne Wullems sannewullems@lister.nl. 06 51 99 32 66
Proeftuin Lunetten; Joost Coffeng joostcoffeng@lister.nl. 06 19 95 11 49

^ Naar boven

--------------------------------------------------------------

ZonMW parel voor ouderbehandeling Incredible Years (‘Pittige Jaren’)

Samen met collega’s van de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit Utrecht werkte Altrecht aan het wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van de ouderbehandeling Incredible Years (‘Pittige Jaren’). ZonMW reikte een Parel uit aan het project.

Incredible Years
Het is een training voor ouders van kinderen tussen 3 en 8 jaar oud met gedragsproblemen, ADHD of oppositioneel opstandig gedrag. Bijvoorbeeld niet willen luisteren, driftbuien hebben en druk gedrag vertonen, waarop de ouders vaak reageren met straffen of soms slaan. In het trainingsprogramma bedenken ouders van kinderen met probleemgedrag in 14 weken aan de hand van videobeelden oplossingen voor lastige opvoedsituaties.

Onderzoeksresultaten
Deze training is zowel effectief gebleken in het voorkomen van de ontwikkeling van verdere gedragsproblemen als voor de behandeling van al bestaande gedragsproblemen, waarvoor een psychiatrische classificatie was gegeven. Gedragsproblemen van kinderen verminderen en de opvoedingsvaardigheden van de ouders nemen toe. Ook bleek het effect van deze oudertraining bij moeilijk bereikbare gezinnen even groot als bij andere gezinnen. Ouders in gezinnen met een lage sociaal economische situatie of allochtone achtergrond, die een laag opleidingsniveau en/of een migrantengeschiedenis hebben, bleken zelfs zeer geïnteresseerd in deelname aan de training. En ouders waarderen deze training zeer! Altrecht Jeugd geeft de training nog steeds.

Meer informatie
Folder Altrecht Incredible Years voor verwijzers of bij Wieteke van Dijk w.van.dijk@altrecht.nl

 

^ Naar boven

--------------------------------------------------------------

Uitschrijven van deze mailing lijst
footer_749x45.jpg